Wednesday, 6 March 2013

Autofocus settings


Etter mange år med manuell fokus trodde jeg verden ville åpenbare seg med af-s. Vel, noen ganger så gjorde det nok det, mens andre ganger ville ikke automatikken det samme som meg. I tillegg følte jeg at skarpheten ikke satt 100%. Tiden var moden for å rykke tilbake til start. Etter å ha kikka i instruksjonhåndboka, snakka med andre fotografer og lest utdrag fra bøker og blogger så har jeg kommet noen steg videre. De dyreste kamerahusene er såklart mest sofistikert. Jeg har et midt på treet fx, nikon D700 og for denne modellen har jeg satt opp følgende:
- antall fokuspkt 9
- følgefokus-lås, hurtig
- af-c
- autofokus kun på valgte fokuspunkt, "spot"
- flyttet autofokus på egen knapp, af-on
- utløserknappen gjør kun lysmåling + lukker
- autoiso

Brukte rådene Liodden gav i den siste boka, med kun ett fokuspkt(spot) samt fokus på egen knapp, så kan du fokusere/slippe/komponere og trykke på utløser. Bare etter noen korte økter så fungere denne teknikken utrolig bra med høy grad av kontroll. Litt usikker om det fungere like bra i stressende situasjoner.

Jeg nevnte også at det manglet litt på skarpheten. Kjøpte en brukt nikon 500mm for noen mnd siden og lærer fortsatt. Etter noen enkle tester fant jeg at skarphetspkt for mitt kamera+objektiv faktisk var bakenfor det jeg ønsket skulle være skarpt. Gjorde da noen minus-knepp på finjusteringen og bang så satt fokus der den skulle. Plutselig var nesten alle bildene akkurat der de skulle være.

Legger med et lite knippe fra en økt i går ettermiddag/kveld. Alle bildene er tatt med åpen blender og på iso1600 el iso3200. Det fine med å ta serier av ender er nettopp å verifisere hvor fokus sitter. Det viser godt når fokus kryper opp på nebbet eller bakover på hode/kroppen.

NB! bildene er ment som illustrasjon på aktuelt tema. Jeg satte fokuspkt på hode/øye og fikk en helt annen treffrate enn hva jeg har hatt før.

Dersom noen har innstillinger som de har gode erfaringer med så tar jeg gjerne imot råd. Kan jo tenkes andre også kan plukke opp et tips eller to.
9 comments:

 1. Flotte bilder ble det, så fokusen sitter.

  Ottar

  ReplyDelete
 2. Takk for tipset!Jeg strever sånn med kameraet mitt.Prøver å lese og skjønne..men det er vanskelig å finne rett fokus og balanse når en er ute og bilder skal taes kjapt.Jeg skal prøve det du sier her.Ta mangen bilder av samme motiv for å se forsjellen.
  Dette var nyttig så tusen takk..Flotte bilder foresten!!))

  ReplyDelete
 3. Fine portretter av div. fugler.
  Alltid tilfredsstillende når utstyret virker som det skal..

  ReplyDelete
 4. Flotte bilder og så bra at autofokusen sitter.

  Jeg er selv en Nikon bruker (Nikon D700, D7000) og har aldri hatt noen problemer med autofokusen. Jeg benytter ett fokuspunkt og 3D-følgefokus, låser fokuspunktet på øyet skyter serier og dette fungerer perfekt.

  Meget fornøyd med Nikon på dette punktet.

  mvh Knut

  ReplyDelete
 5. Viktig tema og essensielt for å få skarpe bilder og riktig fokus. Fin illustrasjon.

  ReplyDelete
 6. Med en 500mm på full åpning er det skarpe feltet mindre enn 10cm. Har man ikke fokusplanet på riktig sted da så er det bare flaks om man får skarpe bilder. Å mikrojustere fokus er den viktigste øvelsen man må gjøre ved anskaffelse av nytt utstyr. Synes du fikk skarpe og gode bilder av endene. I oppsette du beskriver ville jeg anbefale å bestemme ISO selv, kommer du i situasjoner med lite lys vil kameraet fort justere ISO opp til for høye nivåer, i hvertfall om bildene skal cropper en del.

  ReplyDelete
 7. Takk for gode kommentarer. Teknikk med fokus / komponer / ta bilde er jeg ikke helt fortrolig med, men regner med det er snakk om øvelse. Dersom jeg har alle funksjoner på utløserknappen så fungerer det greit så lenge jeg har fokuspkt i senter, men ofte vil du jo ikke det. Såklart kan jeg croppe i ettertid, men .. Flytter jeg fokus til egnen knapp hender det at jeg glemmer at fokus er flyttet, spesielt når jeg setter på et annet objektiv. Det beste var om jeg kunne hatt alt på utløserknappen, men har ikke funnet innstillinger + teknikk som jeg syns fungerer i praksis. Så inntil videre aktiverer jeg fokus med tommeltotten :)

  ReplyDelete
 8. Anbefaler å bruke totten til fokusering, såkallt "bakfous". Har begynt med det selv og synes det er uvant, men ser klare fordeler med at du slipper fokusjaging mellom eksponeringene, har du først funnet fokus på noe som ikke beveger seg kan du da konsentrere deg om knipsingen uten å miste fokus innimellom. Jeg fomler med dette ennå, men regner med at det er øvelse som må til.

  ReplyDelete