Thursday, 12 July 2012

Vadere i juli

Husker at jeg så noen polarsniper i fjor på denne tid. Så da måtte jeg ut og se om det var noe aktivitet i år også. Noe tidlig kanskje, men nå som ferien står for tur så måtte jeg nytte en ledig sommerkveld. Turen gikk til Børaunen. Fant et høvelig sted, rigget til en liten kamoduk og satte meg til å vente. Snart var en liten flokk lappspover på plass og gikk å beitet i det grunne område på innsiden av børaunen. Alt for langt hold, men jeg satt nå der og håpa på at de kunne trekke noe nærmere. Etter en stund kom det en enslig polarsnipe også. Sandlo, dverglo og myrsnipe var det også endel av, og når det dro seg mot kveld kom en flokk storspover, ca 10 stk. Artig å observere disse. Så ut som de hadde felles bad og kveldssamling. 

Kveldens tur lover godt for høsten. Børaunen er et supert sted for fotografering av vadere. Nå trenger jeg bare et nytt objektiv før høsttrekket kommer i gang. Alle mine fuglebilder de siste tre åra har blitt tatt med en nikon 400/3.5 fra 1980, men begynner å bli litt lei manuell fokus. Mulig det er synet også, men etter å ha prøvd nikon 500 AF-S så er det bedre detaljer, og ikke minst lynrask autofokus. 

Denne kvelden for eksempel, opplevde jeg nok en gang en hauk på jakt. Varselskrik fra kråker som medførte at alle fuglene kollektivt fluktet. Noen sekunder senere kom hauken glidende over område. Med AF-S kunne jeg kanskje fanget situasjonen. Med manuell fokus nytter det ikke. Selv vadere som svinser hit og dit er vanskelig nok. Så om dere kjenner noen som har en nikon 500 AF-S versjon I eller II til salgs, så er det en som er interessert :)

Lappspover

Polarsnipe

Storspover

5 comments:

 1. Fine bilder av vadefugler i sitt rette miljø.

  Ottar

  ReplyDelete
 2. Hei Kolbjørn.

  Må nok finne anledning til Jæren i høst. Ser frem til det:) Har ellers selv en slik "antikk" linse med manuell fokus og blender. En Nikon 400/5,6. Den er utrolig bra optisk, men kjenner jo igjen problemet med fugler i bevegelse. Må likevel si at det er en linse jeg neppe kommer til å legge vekk.

  ReplyDelete
 3. Fina bilder. Själv använder jag Canon och oftast 300/2,8.

  ReplyDelete
 4. Fine miljøbilder! Det er en flott tid vi går i møte med mengder av fugl men det er vemodig når fuglene forsvinner. Min første tele var også en 400/5.6 og må si meg absolutt enig i de optiske kvalitetene på den. Kan absolutt anbefale oppgradering til 500mm Kolbjørn. There's no going back ;-)

  ReplyDelete
 5. Takk for flotte kommentarer, 400/3.5 fra 1980 var forløperen til 2.8 versjonen som kom ca 5 år senere. Ser på ebay at prisen på disse gamle traverene går oppover, nærmer seg kanskje et samleobjekt? For meg har det vært det absolutt mest brukte objektivet de siste åra. Veier kun 2.8kg. Ser litt svart på den ekstra vekta et AFS objektiv medfører, men det er jo ingen andre løsninger. Hvorfor lager ikke Nikon en AFS 400 eller 500 med lysstyrke 5.6?

  ReplyDelete